Sälja bostad på Cypern

Förberedelser

Det är ett stort beslut att lämna sitt hem på Norra Cypern till försäljning och det är därför viktigt att tänka igenom hur man vill ha det. Norra Cypern har ett system där man kan, men det är inte nödvändigt, använda många mäklare. Det vill säga att, flera mäklare kan sälja din bostad samtidigt. Flera fastighetsförsäljare har alltså samma bostäder till salu. Det kan innebära att samma kund visas samma bostad flera gånger, något som kan göra kunden osäker. Det nuvarande systemet var en gång en bra idé eftersom det fanns fler köpare än säljare – i dag kan vi säga att det är köparens marknad och det finns många som vill sälja sin bostad på en eftertraktad marknad.

Idag är behovet av en fastighetsmäklare som visar bostadsannonser i sitt skyltfönster på kontoret av mindre betydelse, det viktigaste är istället marknadsföringen på Internet. Cirka 80 % av alla fastighetsförsäljningar börjar där. Men även andra marknadsföringskanaler är viktiga. Därför är det viktigt att du tänker igenom vilken hjälp du behöver och vilken kompetens din mäklare bör ha.

Bra frågor att ställa sig

  • Ska jag sälja genom en eller flera fastighetsmäklare, vilka är för- och nackdelarna?
  • Hur fort bör mitt hus säljas – kan jag vänta eller det bör gå snabbt?
  • Kan jag ställa krav på fastighetsmäklaren och vilka i så fall?
  • Hur kommer min bostad att marknadsföras?
  • Vad kostar det att sälja?
  • Ska jag använda advokat?

Dessa frågor, och många fler kan vi diskutera när vi ses.

Förberedelser innan du ringer en mäklare

När vi ska börja marknadsföra din fastighet behöver vi några dokument för fastigheten. Ju mer information vi har om fastigheten, desto bättre kan vi marknadsföra den. Innan vi ses är det viktigt att du är förberedd och har dina papper hemma och i ordning.

Tänk på att göra din bostad klar för fotografering

Fotograferingen är det bästa tillfället att visa upp bostadens förträffligheter. Tänk på att städa ordentligt och ta gärna bort saker som ligger framme, personliga fotografier mm. Ju mer omöblerad och undanplockad yta som visas av bostaden desto bättre möjlighet för köparen att se dess fulla potential och möjligheter.

Välkommen till din partner i solen!